maanantai 27. syyskuuta 2010

Kiipeilyverkkokeinu

On tärkeää tarjota linnulle paljon erilaisia virikkeitä: kiipeilypuita, nakerreltavia oksia ja leluja. Linnut myös viihtyvät korkeilla paikoilla, joten leikkipaikan voi sijoittaa vaikka häkin päälle.

Näin olin oppinut ennen Nablan tuloa, ja niinpä meillä oli katonrajaan häkin päälle aseteltu monihaarainen oksa, jonka halkeamiin oli kätketty auringonkukansiemeniä ja josta roikkui leluja nakerreltavaksi. Pikkuinen ei kuitenkaan ikinä löytänyt tätä leikkipaikkaa, vaan tepsutteli mieluummin olohuoneen matolla etsimässä pudonneita siemeniä. Vaihdoin leikkioksan paikan häkin viereen, ripustin houkuttimeksi hirssintähkän ja toin Nablan kädellä oksan lähelle niin, että sen oli helppo astua okselle syömään hirssiä. Muutaman kerran Nabla jäikin kiipeilemään oksanhaaraan punottuun sisal-naruverkkoon, mutta loppujen lopuksi se liihotteli taas lattialle ja leikkipaikka unohtui.

Inspiroiduin papukaija.fi:n kiipeilyverkosta ja solmin uuden verkon, jonka reunoihin pujotin suorat vaahteranoksat. Näin syntyneen keinun kiinnitin - paremman puutteessa - pystyyn nostettuun pyykkikoriin, jolloin kiipeilyverkkokeinu jäi roikkumaan juuri ja juuri lattiatason yläpuolelle. Kätkin verkon solmuihin hirssinpalasia ja kiinnitin alimpiin solmuihin piharatamon tähkiä, joita Nabla ei voi vastustaa. Ja viimein! Kelpasihan se leikkipaikka!

Kiipeilyverkkokeinu

Piharatamoherkku

Kukkuu

Ratkaisevaa taisi olla, että verkko houkuttimineen oli Nablan tasolla - eli lattialla. Näin Nabla huomasi herkut matolla laiduntaessaan ja kiinnostui koko hökötyksestä. Nyt parin päivän jälkeen se lennähtää jo tarkoitushakuisesti keinun päälle nakertelemaan oksia tai hypähtää verkon alaoksalle päästäkseen käsiksi hirssiin. Sen lisäksi, että Nablan touhuja kiipeilytelineessä on hauska seurailla, sillä on selvästi enemmän tekemistä eikä se keskity enää niin paljoa jalkojen kyttäilyyn tai (luvattomien) nakertelupaikkojen etsimiseen. :)

2 kommenttia:

  1. Nabla on aina niin ovelan näköinen :D

    Meilläkin on rakenneltu vessapaperirullista aktivointileluja, ettei pääse tylsistyminen iskemään. Tuollaiset luonnonmateriaalit näyttää kyllä aina niin hauskoilta. Siitä aidosta kiipeilypuusta haaveillessa :D

    VastaaPoista
  2. Heh, mä jotenkin nappaan sen aina kun se näyttää noin terävältä. Välistä sillä on niin haaveksiva ja nauttiva ilme, ettet uskokaan. :) (Yleensä silloin, kun rapsutellaan tai kun unettaa niiiiiin kovasti, että jaksaa pitää vain pientä 'tsiip, tsiip'-ääntä <3)

    Olisiko kissalle mahdollista ottaa esimerkiksi pala koivun rungosta kiipeilypuuksi? :o Sehän olisi upea sisustuselementtikin!

    VastaaPoista